Sandskulptur
10-årsjubileum för Kalmar International Sandsculpture Festival

Den 17–21 juli kommer du att kunna se fantastiska sandskulpturer växa fram vid Kalmarsundsbadet. Då hålls Kalmar International Sandsculpture Festival, som dessutom firar 10-årsjubileum.

Jubileet kommer att bli en kamp mellan tidigare års mästare. Flera av skulptörerna som har vunnit festivalen genom åren kommer tillbaka för att göra upp om titeln. Årets festival har därför fått namnet Champions of Sand.

Sammanlagt deltar åtta lag med konstnärer från bland annat Sverige, Lettland, Ukraina, Storbritannien, Nederländerna och Mongoliet. De påbörjar sitt arbete måndagen den 17 juli och under veckan kan besökarna sedan steg för steg se de detaljrika skulpturerna ta form. På fredagen röstas en vinnare fram, men på ett sätt är det bara början. Om väder och vind tillåter står de gigantiska skulpturerna kvar i flera veckor.

– Det ska bli väldigt roligt att få återse flera av de tidigare årens vinnare. De är några av världens allra bästa sandskulptörer och vi vet att de skapar skulpturer av världsklass, säger Edwin Böck, som är konstnärlig ledare för festivalen.

– Kalmar International Sandsculpture Festival är den enda av sitt slag i Sverige, så det är ett unikt evenemang vi får chansen att uppleva i Kalmar. Det är naturligtvis mest spännande att se skulpturerna ta form, men flera veckor efter är det fortsatt flera besökare som får ta del de fina skulpturerna vid Kalmarsundbadet, säger Marcus Larsson, som är chef för enheten evenemang och möten, Destination Kalmar.