Goda kommunikationer

Infrastrukturen i Kalmar är god och du har flera möjligheter att ta dig till och från regionen.

Om du vill göra utflykter finns regionens flygplats tio minuter från stadskärnan och har flera dagliga avgångar till Stockholm. Det finns också en omfattande chartertrafik. Direkttåg går till Malmö/Köpenhamn och Göteborg och till stambanan för vidare färd mot Stockholm.

Tåg

Kalmar har direkttåg till både Göteborg och Malmö/Köpenhamn med flera avgångar varje dag. Bara en timmes tågresa från Kalmar ligger Alvesta, som är en av Sveriges främsta tågknytpunkter. Dessutom finns pendeltåg till de mindre orterna runt omkring.

Väg

Kalmar ligger intill E22 och det är lätt att ta sig både norrut mot Stockholm och söderut mot Malmö och Köpenhamn. Riksväg 25 mot Halmstad tar dig västerut.

Flyg

Kalmar Öland Airport, Kalmars centrala flygplats, ligger bara tio minuter från stadskärnan och har flera dagliga avgångar till och från Stockholm. Det finns också en direktförbindelse till Frankfurt, som är Tysklands största flygplats och en viktig hubb för att ta sig vidare i Europa och resten av världen. Du kan dessutom nå Kalmar via flyg till Copenhagen Airport/Kastrup och anslutande direkttåg till Kalmar Centralstation (cirka 4 timmar).

Kalmar Öland Airport vill vara en av de flygplatser som går först i ledet för den gröna omställningen. Den egna driften är idag i princip fossilfri och på flygplatsområdet finns Törneby Solpark som är en av Sveriges största medlemsägda solparker. Under 2021 tankades hela 30 procent bioflygbränsle i flygen från Kalmar. Det är snudd på världsrekord. Redan nu planerar flygplatsen dessutom för att möjliggöra en infrastruktur för kommersiellt elflyg på Kalmar Öland Airport. Flyg som kan komma att laddas med grön el från solcellsparken på flygplatsområdet.