Goda kommunikationer

Infrastrukturen i Kalmar är god med flera möjligheter att ta dig till och från regionen. Vill du göra utflykter finns regionens flygplats tio minuter från stadskärnan med flera dagliga avgångar till Stockholm. Det finns också en omfattande chartertrafik. Direkttåg går till Malmö/Köpenhamn och Göteborg och till stambanan för vidare färd mot Stockholm tar det en dryg timme.

Tåg – Kalmar har direkttåg till både Göteborg och Malmö/Köpenhamn med flertalet avgångar varje dag. Bara en timmes tågresa från Kalmar ligger Alvesta som är en av Sveriges främsta tågknytpunkter. Dessutom finns pendeltåg till de mindre orterna runtomkring.

Kalmar Länstrafik
SJ
Öresundståg

Väg – Kalmar ligger intill E22 och det är lätt att ta sig både norrut mot Stockholm och söderut mot Malmö och Köpenhamn. Vi har även riksväg 25 mot Halmstad som tar dig västerut.

Flyg – Kalmar Öland Airport, Kalmars centrala flygplats bara tio minuter från stadskärnan, har flera dagliga avgångar till och från Stockholm. Du kan också nå Kalmar via flyg till Copenhagen Airport/Kastrup och anslutande direkttåg till Kalmar station (cirka 4 h). Från och med den 13 mars kommer du åter igen att kunna flyga direkt mellan Kalmar och Frankfurt. Linjen trafikeras av Air Dolo-mitisom är Lufthansakoncernens italienska flygbolag. Frankfurt är Tysklands största flygplats och en viktig hubb för att ta sig vidare i Europa och resten av världen.

Kalmarolandairport

Kalmar Öland Airport vill vara en av de flygplatser som går först i ledet för den gröna omställningen. Den egna driften är idag i princip fossilfri och på flygplatsområdet finns Törneby Solpark som är en av Sveriges största medlemsägda solparker. Under 2021 tankades hela 30 procent bioflygbränsle i flygen från Kalmar. Det är snudd på världsrekord. Redan nu planerar flygplatsen dessutom för att möjliggöra en infrastruktur för kommersiellt elflyg på Kalmar Öland Airport. Flyg som kan komma att laddas med grön el från solcellsparken på flygplatsområdet.