Intervju med Patrik Warme, som tillsammans med sin familj äger och driver restaurangen Gröna stugan i Kalmar:

Ni har varit med och satsat på Kalmar och regionen sedan 2011. Vad ser ni för nytta med samarbetet?
– För mig som krögare är det en självklarhet att man är med i satsningen för Kalmar stad. Det är roligt att se att Kalmar växer och det känns bra att vara en del av utvecklingen.  Arbetet attraherar människor att vistas i Kalmar. Det skapar också nya möjligheter för Kalmar och det lockar hit fler företag som i sin tur genererar nya jobb.

Gröna Stugan har vunnit en rad utmärkelser. Vad är det kunderna uppskattar hos er?
– Ja, vi är väldigt glada för utmärkelserna. Det är ett bevis på att det vi gör är bra. Jag tror att våra styrkor ligger i att vi kan erbjuda ett brett utbud med bra kvalitet samt en personlig och omtänksam service. Vårt mål har under alla år varit att ständigt försöka utvecklas och följa de trender som efterfrågas men samtidigt bevara vår familjära karaktär.

Vad är det bästa med att vara krögare?
– Det bästa med att vara krögare är den kontakt och de relationer som skapas med människor. Eftersom det är ett serviceyrke är det människorna och upplevelsen som står i fokus. Därför är det roligt att få vara kreativ och utveckla Gröna Stugan för att bygga vidare på de relationer som vi har skapat med våra gäster. Mat och dryck tillhör mina större intressen men framförallt är det den sociala aspekten som är anledningen till att jag gillar att vara krögare.

Vad ser du som största utmaningen och största möjligheten med att driva en familjeägd verksamhet?
– Den största utmaningen är att det många gånger kan vara svårt att urskilja på jobb och privatliv. Framförallt hemma vid middagsbordet är det lätt hänt att jobbet kommer på tal. Samtidigt är det också den hängivenhet som utgör en av våra styrkor. Att vara krögare är en livsstil och det är ett stort privilegium att familjen är så delaktiga. Men som sagt, jag tror att det är en av våra styrkor att vi är så familjära och personliga.

Om du skulle kunna knäppa med fingrarna och göra en förändring i Kalmar idag, vilken skulle det vara?
– Jag skulle gärna se att fler större företag etablerar sig i Kalmar.