Texter om Kalmar

Kalmar är inte bara ett populärt besöksmål. Här finns också ett av landets nyaste universitet, innovativa e-handelsföretag, expansiva gröna näringar och en historisk stadskärna i havsnära miljö. Kalmar är dessutom en av 23 svenska kommuner som har undertecknat Klimatkontrakt 2030 för att snabba på omställningen till ett hållbart och klimatneutralt samhälle.

Inte undra på att vi är några av Sveriges mest nöjda invånare. Enligt den årliga medborgarundersökningen kan mer än 90 procent av Kalmars invånare rekommendera även andra att flytta hit. 

Det här är Kalmar

Kalmar är en populär sommarstad och det är inte svårt att förstå varför. Var du än befinner dig är både havet och stadens historia närvarande. Du kan promenera på charmiga kullerstensgator, se en spännande utställning och därefter ta ett dopp vid någon av stadens badplatser. Varför inte välja Kalmarsundsbadet, där du kan bada med utsikt mot Kalmar Slott?

Havet och den historiska stadskärnan ger Kalmar charm och karaktär. Samtidigt finns det ett stort utbud av butiker, restauranger, pubar, upplevelser och evenemang. I Kalmar finns också ett modernt universitet, multinationella företag och en flygplats tio minuter från stadskärnan. Det finns en fantastisk landsbygd och en expansiv grön näring.

Historiska Kalmar

I Kalmar kan du titta närmare på många historiska minnesmärken och varsamt renoverade byggnader. Under medeltiden var Kalmar en av landets viktigaste städer. Det var en blomstrande handelsplats och en plats för stora politiska möten. Det mest kända är Unionsmötet 1397, då Kalmarunionen bildades. 

År 1640 bestämdes det att Kalmars stadskärna skulle flyttas, från sitt dåvarande läge vid Kalmar Slott och Slottsfjärden till sitt nuvarande läge på Kvarnholmen. Kalmarborna var först ovilliga, men efter en brand 1647 blev beslutet verklighet. Den nya stadskärnan anlades innanför vallgravar och befästningsverk. I centrum fanns domkyrkan, som idag är en av norra Europas bäst bevarade barockkyrkor.

Stora delar av den gamla stadsmuren finns fortfarande kvar på Kvarnholmen, liksom välbevarad byggnation från 1600-talet och framåt. Det verkligt gamla Kalmar upplever du i Gamla stan. Den gamla stadskärnan ligger under markytan, men du kan se slingrande gränder, åldriga små hus och rester av den ursprungliga medeltida muren.

Upplevelser året runt

På promenad- och cykelavstånd kan du uppleva parker, ängar, hav, kullerstensgator, butiker, museer och kaféer. Du kan uppleva historiska sevärdheter som till exempel Kalmar Slott och Regalskeppet Kronan. Under hela året finns det också ett stort utbud av konserter, teaterföreställningar och andra evenemang.

Idrottsstaden Kalmar

I Kalmar stoltserar vi med lag i högsta divisionerna i de största sporterna. Både Kalmar FF  och IFK Kalmar spelar i allsvenskan i fotboll och FBC Kalmarsund återfinns i innebandyns SSL. Faktum är att de flesta medlemsförbunden i Sveriges Riksidrottsförbund finns representerade i regionen. Våra föreningar finns till för att just du, din partner eller dina barn ska kunna börja med den aktivitet som ni vill. Nära, tillgänglig och välkomnande. Sådan är idrottsstaden Kalmar.

Modern universitetsstad

Linnéuniversitetet är ett modernt och internationellt universitet – ett av Sveriges nyaste lärosäten. Universitetet bedriver utbildning och forskning i både Kalmar och Växjö. I möten mellan universitetet, näringslivet och samhället föds spännande och nyskapande idéer. År 2023 utsåg Sveriges förenade studentkårer Kalmar till Årets studentstad 2023. En del av motiveringen är att Kalmar har en förträfflig miljö för studenter att leva och bo i. 

Goda kommunikationer

Vill du göra utflykter finns regionens flygplats tio minuter från stadskärnan med flera dagliga avgångar till Stockholm. Det finns också en omfattande chartertrafik. Direkttåg går till Malmö/Köpenhamn och Göteborg och till stambanan för vidare färd mot Stockholm tar det en dryg timme.